Voelsprieten lessen

Voor peuters en kleuters

Bubbles

Tijdens de lessen maken de kinderen kennis met Bubbles. Ze is een echte landschildpad, maar af en toe duikt zij weg onder haar schild in de golven van haar eigen zee. Samen met de kinderen duikt ze in een wereld vol kleur, klank en beweging. Op een speelse manier worden kinderen uitgedaagd expressie te geven aan taal, gevoelens en emoties.

De serie lessen neemt de kinderen mee naar hun eigen fantasiewereld. Bubbels kan net zoals een schildpad goed stilzitten, maar houdt enorm van dansen en zingen en bewegen.

Wat de zintuigen waarnemen, de beweging van het lichaam en emoties zijn hierbij als “lijm voor het brein”.
Indrukken en ervaringen die kinderen opdoen bij spelen en vrij bewegen vormen als het ware een voedingsbodem voor kennis en taal. Zónder een goede voedingsbodem wordt het veel lastiger om kennis (taal) goed te begrijpen, vast te houden en te gebruiken.

Bubbles is een belevingsgerichte serie lessen waarbij het lichaam, de zintuigen en de emoties worden geprikkeld en draagt bij aan de (taal)ontwikkeling van de peuters

Voor kinderen van 6-9 jaar

Voelsprieten

Wat zijn onze voelsprieten? Waarom zijn deze niet alleen voor dieren belangrijk, maar ook voor mensen?

Tijdens deze lessen gaan de deelnemertjes op ontdekkingstocht naar hun voelsprieten. De lessen zijn gericht op de sensomotorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen.
Aan de hand van dierenverhalen, fysieke spelletjes en een diversiteit aan oefeningen zullen de kinderen zich bewuster worden hun eigen voelsprieten en krijgen hiermee handvatten hoe ze deze  kunnen inzetten en gebruiken. Zo leren ze beter omgaan met zichzelf en met anderen. De talenten van de verschillende dieren laten de kinderen zien hoe ze hun voelsprieten naar binnen en naar buiten kunnen richten.

Het doel van de serie lessen is het streven naar balans in de samenhang tussen denken, voelen en doen en het verkrijgen van zelfkennis. Door de diversiteit aan oefeningen ontdekken de kinderen hun innerlijke kwaliteiten en mogelijkheden waarmee ze dichter bij zichzelf komen te staan.

De lessen vinden plaats in een speellokaal of gymzaal en zijn speels en fysiek van karakter.

Voor kinderen van 10-12

Voelsprieten

Expeditie Voelspriet is voor kinderen in de bovenbouw. De training is gericht op de persoonlijke ontwikkeling van iedere deelnemer individueel in de bedding van de groep. Hierbij leren ze het belang van voelsprieten voor samenwerking en persoonlijk leiderschap.

Wanneer je je goed bewust bent van je lichaam, je zintuigen, je gevoelens en gedachten wordt het een stuk eenvoudiger je plek in de groep te bepalen, waardoor ook samenwerken en rekening houden met anderen makkelijker zal worden.

Door middel van fysiek spel, beweging, dans en ontspanning worden de leerlingen uitgedaagd om naar zichzelf te kijken binnen de dynamiek van de groep.

Tijdens de expeditie gaat het niet over winnen of verliezen, goed of fout… met  meedoen en ervaren en zelfreflectie is de expeditie al geslaagd.

Voor kinderen vanaf 10 jaar

Stresskip

Stress ervaart iedereen anders. Soms is stress helpend, maar soms ook helemaal niet.
Wat de een als stress ervaart kan voor een ander een eitje zijn. Ontstaan van stress en de reactie erop zijn per persoon verschillend. Omdat jong geleerd oud gedaan is, is het goed om stressmanagement op jonge leeftijd aan te bieden. Tijdens deze groepslessen leert Stresskip de leerlingen SMART om te gaan met stress. Het individuele proces van een leerling is het uitgangspunt: De vragen en onderwerpen waarmee de kinderen aan de slag gaan zijn gericht op de persoonlijke ontwikkeling van het individuele kind in de bedding van de groep.

De lessen zijn heel praktisch en speels waarbij de leerlingen vooral uitgenodigd worden hun eigen ontdekkingen te doen t.a.v. stress en ontspanning.

Individueel

Voelsprieten

Lichaamswerk voor kinderen en jongeren gericht op de bewustwording van de verbindingen tussen lichaam, geest en emoties.
Tijdens de coaching werken we aan het ontdekken van de voelsprieten, hoe voelsprieten werken en hoe je ze op een handige manier kunt inzetten en gebruiken om goed voor jezelf te zorgen.

Voelsprieten hebben voor iedereen een eigen betekenis. Met woorden kun je deze onvoldoende passend beschrijven, maar het is uitermate handig wanneer je goed met ze leert omgaan. Onze voelsprieten geven ons informatie over wat we op fysiek, emotioneel en mentaal nodig hebben.  Maar onze voelsprieten pikken ook haarfijn op wat een ander wil of nodig heeft en vertroebelen daarmee de eigen waar-nemingen. De intelligentie van het lichaam biedt hierbij houvast en hoe lekkerder we in ons vel zitten en ons lichaam bewust zijn hoe meer houvast ons lichaam biedt. Niet alleen op sociaal-emotioneel niveau, maar ook houvast op denk niveau.

In de praktijk zijn kinderen vanaf 4 jaar ( met hun ouder) welkom.
Voor meer informatie neem gerust contact op.